Osteopathie En Kraken F.A.Q. 

Een osteopaat wordt wel eens een ‘kraker’ genoemd. Hoewel manipulaties (het kraken) een onderdeel zijn van de toolbox van een osteopaat is dit vaak maar een klein onderdeel van de behandeling. Daarnaast zijn er veel andere disciplines die ook manipulaties gebruiken in hun behandelingen: manueel therapeuten, chiropractors, sportartsen, kinesisten, … .

Osteopathie is een veilige en zuiver manuele behandelmethode die het lichaam als één geheel beschouwt. De kracht van osteopathie ligt net in deze holistische visie, waarbij kennis van anatomie (vorm van het lichaam), neurologie (zenuwstelsel), fysiologie (werking van de stofwisseling) en pathologie (ziekteleer) wordt gecombineerd.

Osteopathie is gebaseerd op de filosofie dat klachten ontstaan uit storingen in de bewegelijkheid van weefsels in het lichaam (wervels, gewrichten, spieren, organen, fascia). Een verminderde beweeglijkheid van deze weefsels veroorzaakt een onevenwicht in het lichaam wat kan leiden tot allerlei klachten en ziektes, zelfs op andere plaatsen. Osteopaten zijn opgeleid om de oorzaken van een verstoorde balans in het lichaam te vinden en manueel te behandelen, zodat het zelfhelende vermogen geoptimaliseerd wordt.

Meer info op www.osteopaat.vlaanderen

Is het 'krakend' geluid ongezond?

Het geluid dat optreedt tijdens een manipulatie is niet schadelijk. Door de correctie van de bewegelijkheid van het gewricht verandert plts de druk in het gewricht waardoor kleine gasbelletjes ontstaan die onmiddelijk terug verdwijnen maar wel aan de oorsprong liggen van dit specifieke geluid. De sterkte van de ‘krak’ is niet relevant voor het succes van de manipulatie. 

Doet een manipulatie pijn?

Wanneer goed voorbereid en goed uitgevoerd is een manipulatie zo goed als pijnloos.

Moet het kraken om effect te hebben?

Een manipulatieis niet noodzakelijk bij elke behandeling. Er zijn technieken die een even goed resultaat veroorzaken zonder dat typisch geluid.